Potres u Zagrebu

Jutros u 6:24h snažan potres zatresao je Zagreb jačine 5.3 stupnja po Richteru

Epicentar potresa bio je 7km sjevero-istočno od Zagreba. Uz sitna podrhtavnja nakon potresa uslijedio je u 7:01h još jedan potres u Zagrebu jačine 5.1 po Richteru sa epicentrom nedaleko od prvog.

potres zagreb

U Šestinama za sada prijavljene veće materijalne štete nema. Padali su crijepovi sa krova, stvari sa polica i napukli zidovi dok je u centru druga situacija.

Mjesto okupljanja u Šestinama

Središnje mjesto okupljanja za Šestine u hitnim situacijama je broj 65 na karti: Šestine (površina omeđena sa zapadne strane ulicom Šestinski vijenac, s istočne strane ulicom Podrebernica, i sa sjeverne strane Šestinskom cestom) – LZPO – GČ Podsljeme

Mjesto okupljanja u hitnim situacijama za grad Zagreb pogledajte na linku

Slike koje su već počele kružiti društvenim mrežama gdje se vidi da je srušen vrh tornja od katedrale, padala žbuka sa zgrada na automobile ima sve više. Neke od njih možete pogledati u nastavku.

Materijalna šteta broji se u milijunima

Prilikom Potresa u Zagrebu pogledajte pravila:

TIJEKOM POTRESA

– Tijekom samog potresa najbitnije je pokušati ostati smiren što je najviše moguće, ne paničariti i osvijestiti da ne ubija sam potres, već da do većine ozljeda dolazi kad se ljudi uspaničeno pokušavaju dokopati otvorenog prostora. Pritom ih najčešće ozljede polomljene instalacije, građevinski materijal, staklo s prozora ili vrata, električni kablovi, i općenito, predmeti koji padaju.

– Cilj jest dokopati se otvorenog prostora, ali uz što manje rizika. Tijekom samog potresa nužno je pronaći najbliže sigurno mjesto i minimalno se kretati.

Unutar objekta

– Ako se zateknemo u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima tla treba izaći na otvoreni, slobodan prostor i udaljiti se od stabala, uličnih svjetiljki i građevina.

– Ako smo, pak, na višim katovima ili moramo ostati u zatvorenom prostoru, sklanjamo se pored nosivih zidova, pod okvire vrata za koje procijenimo da su dovoljno snažni, pod čvrsti stol ili klupu, ili uz nosivi zid. Nije loše i zaštititi glavu i lice rukama te se prisloniti uz kut nosivog zida i obavezno se držati dalje od stakla, prozora, vanjskih zidova te svega što bi moglo pasti – rasvjetnih tijela, namještaja, itd.

– Ako ste u krevetu kad počne potres, nije loše rješenje i ostati tamo, čekati da prođe, a glavu zaštititi jastukom – no samo u slučaju da niste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti; u tom slučaju ipak potražite sigurniju poziciju.

– Ostanite ispod okvira vrata samo ako znate da je riječ o snažnom, nosivom zidu.

– Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla posve ne smiri i tek tad iziđite na otvoreno. Nikako ne idite dizalom.

Ako vas potres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru, ali tako da ne ometa prolaz većim vozilima žurnih službi te nemojte sa svojim autom biti smetnja u prilazu hidrantu.

– Ako baš zapnete pod ruševinama, ni slučajno ne palite šibice ili upaljače. Kretnje svedite na minimum, a usta pokrijte dijelom odjeće ili maramicom. Pokušajte ostati smireni i lagano lupajte po cijevima ili zidovima kako bi vas spasioci mogli pronaći. Koristite se zviždaljkom s početka priče – ako je imate. Ne vičite ako ne morate jer vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine. Čuvajte svaki atom snage.

NAKON POTRESA

– Nakon potresa budite spremni za novo podrhtavanje tla. Naknadni potresi uglavnom su slabiji od glavnog, ali su jednako opasni jer mogu stvoriti novu štetu na već načetim građevinama.

– Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se sve ne smiri.

– I dalje vrijedi ono za što je lako ponavljati u teoriji i kad se ništa ne događa – samo pokušajte ne paničariti, pokušajte ostati smireni i racionalni.

– Ako ste zapeli u zatvorenom, procijenite koji je način najpogodniji za izlazak na sigurno. Uzmite sa sobom samo najnužnije, vodite računa o potrebama djece i starijih te nemojte zaboraviti ni na kućne ljubimce. Ako ste u prilici, zatvorite glavne ventile vode i plina te isključite struju.

– U slučaju da oko vas ima ozlijeđenih, svakako pokušajte pomoći, no jedino ako ste potpuno sigurni u to što radite. Obavijestite žurne službe ako znate da oko vas ima ranjenih. 

– Pratite vijesti i upute nadležnih te njihove znakove za uzbunjivanje.

izvor: www.zastita.eu

error: Sadržaj je možda zaštićen!