Kulmerovi dvori

Izgradnjom Medvedgrada naselje se počinje razvijati u 13-om stoljeću a stanovnici se uglavnom bave obradom zemlje odnosno radu u vinogradima veleposjednika. Veleposjednik je obično boravio u svojim dvorima, pa je tako i zadnji Kulmer te se od tada nazivaju Kulmerovi dvori.

Danas Kulmerovi dvori koje je dao podići Stjepan Gregorjanec oko 1574. i u njih se preselio nakon potresa 1590. godine. Nakon toga dvor mijenja vlasnike od Zrinskih, Čikulina, Sermagea te Kulmera koji ga je dao pregraditi u 19-om stoljeću.

Dvorac je spaljen pred kraj Drugog svjetskog rata, zatim i porušen. Danas čitavo imanje je u vlasništvu Ivice Todorića koji je dvorac obnovio u nekadašnjoj formi.

Interijer

Palačom dominiraju svijetli tonovi, od oker do boje bijele kave, hrastovi parketi i mramorne pločice. Interijer je uređen minimalistički, kažu, u stilu 18. stoljeća. Glavna karakteristika unutrašnjeg dizajna je prozračnost i nenatrpanost pokućstvom. Ulazna vrata su masivna, također od hrastovine, a u ogromnom ulaznom dijelu dominira dvostrano zavojito stubište, koje vodi na prvi kat gdje će biti apartmani za poslovne partnere i stambeni dio obitelji Todorić. Iz foajea se zatim ulazi u prostrani dnevni boravak, opremljen stilskim namještajem zagasitih boja, koji je djelomično kupljen u Hrvatskoj, a djelomično u inozemstvu. Kroz staklenu stijenu salona puca prekrasan pogled na park, te Šestine i Zagreb. Iz salona se ulazi u blagovaonicu, ostale salone i golemu kuhinju svijetlih boja, koja je spoj tradicionalnog i suvremenog: pločice su mramorne, a u starinske elemente ugrađeni su najmoderniji kućanski aparati.

Kulmerovi dvori u podrumskom dijelu imaju revitaliziran ogroman vinski podrum. Izgrađen je ciglama, kojim dominira dugačak, masivni stol, lijevo je smješten šank, a na zidovima su izloženi lovački trofeji. Kod arheoloških istraživanja tu su pronađene cigle s originalnim Kulmerovim žigom. One su zatim ukomponirane u zid vinoteke. Tu je smješten i bazen, popločan modrim mozaičnim pločicama, zatim saune i slični sadržaji za rekreaciju i očuvanje zdravlja, skladišta, servisne prostorije, dio za osoblje, te parking zona do koje se stiže asfaltiranim, podzemnim tunelom. Zbog strmog terena, iz bazena također puca pogled na Šestine. Taj dio je prigrađen u podzemnom dijelu, desno od originalnih podruma. Nad bazenom i parkiralištem je travnata površina, koja ničim ne odaje postojanje suvremenih podzemnih sadržaja. “U skladu s originalnim Kulmerovim podrumom, obnovljeni su karakteristični bačvasti svodovi, a na gornjim etažama zadržana je povijesna zadana debljinu zidova od 60-ak centimetara, ali u suvremenom materijalu – šupljoj blok opeci”.

Slike i dio teksta preuzet sa stranice: www.zhrmku.org.mk

error: Sadržaj je možda zaštićen!