Sveti Nikola u Mlinovima

U organizaciji Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Podsljeme ove nedjelje 08.12.2019. godine sa početkom u 18:00h počinje predstava u Mlinovima. Predstava u kojoj dolazi sveti Nikola i daruje djecu biti će održana u prostorijama MS Mlinovi, Jahorinska 5. Organizatori pozivaju sve roditelje sa djecom da dođu i pogledaju predstavu, a za mališane biti će osigurani i prigodni darovi.

Sveti Nikola

Sveti Nikola zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otokaSicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta.

Spomendan mu je 6. prosinca, a toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu.

sveti nikola zaštitnik djece

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji,u pokrajini Liciji u 3. stoljeću.
Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od
Boga izmolili malog Nikolu koji je dobio ime po stricu biskupu u Miri. Nažalost njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Uskoro mu umire stric, biskup Mire, a svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovaj puta nije mogao pobjeći te postaje biskup. Od tada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.

Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 343. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

error: Sadržaj je možda zaštićen!